O vacanta DIY (do-it-yourself) in New York ar putea parea coplesitoare din punct de vedere al planificarii. Internetul este plin de informatii si pareri, asa ca devine destul de dificila filtrarea lor. Cel putin, acesta a fost unul dintre lucrurile de care eu m-am lovit atunci cand am inceput sa organizez aceasta plecare. Sunt extrem de multe de facut si de vazut in New York, iar pentru a profita la maximum de tot timpul avut la dispozitie, o planificare buna este esentiala. In acest articol, mi-am propus sa impartasesc cu voi experienta mea si sa va ofer cat mai multe sfaturi folositoare pentru a va organiza singuri o vacanta in New York.
Cuprins:
Toggle1. Viza pentru Statele Unite
In primul si in primul rand, NU recomand cumpararea biletelor de avion inainte de obtinerea vizei, in cazul in care nu aveti deja. Momentan, cetatenii romani inca au nevoie de viza pentru a intra in Statele Unite. Exista stiri conform carora, incepand cu anul 2025 sau 2026, vom trece la viza electronica, prin programul Visa Waiver. Este important de mentionat ca, acest program, nu ne scuteste de necesitatea unei vize. Procesul devine insa mult mai facil si mai putin costisitor, prin acest tip de viza electronica.
Asadar, nu cumparati bilete de avion si nu platiti nicio cazare inainte de obtinerea vizei. Pentru detalii despre tot acest proces, va las mai jos un articol util.
Viza SUA – Cum obții viza pentru America
Detalii despre interviu, documente, si toti pasii necesari pentru a-ți transforma visul american în realitate.
Citeste mai mult2. Alege Perioada Potrivita
Inainte de a cumpara biletele de avion, ganditi-va in ce perioada vreti sa calatoriti in New York. Trebuie sa stiti ca, lunile ianuarie si februarie, inclusiv a doua jumatate a lunii decembrie, sunt extrem de reci, iar vantul este mult mai puternic decat de obicei. Din punct de vedere al vremii, cea mai indicata perioada in care sa vizitati New Yorkul este din aprilie pana in noiembrie. De asemenea, o alta perioada populara este inceputul lunii decembrie, datorita targurilor de Craciun si al ceremoniei de aprindere a bradului din Rockefeller Center.
Eu am fost in New York la inceputul lunii decembrie, si am prins o vreme foarte buna. Spre finalul vacantei insa, deja incepuse sa se faca foarte frig, asa ca nu vreau sa-mi imaginez cum e acolo in ianuarie sau februarie. Mai ales ca, farmecul acestui oras, nu poti sa-l savurezi decat luandu-i la pas fiecare straduta. Lucru pe care nu-l poti face atunci cand ingheti de frig. Data viitoare, imi doresc sa merg in luna mai sau iunie.
3. Stabileste Bugetul
Este foarte important sa va stabiliti un buget realist pentru aceasta vacanta. Nu vorbim despre o destinatie ieftina, din niciun punct de vedere. Mi-e foarte greu sa va fac o sugestie de buget, insa, in urma experientei mele, un buget mediu pentru o saptamana ar fi de aproximativ 2000-2200$/persoana (avion, cazare, atractii, mancare, transport).
Nimic nu e ieftin in New York, asa ca trebuie sa-ti setezi asteptarile potrivite in acest sens.
4. Biletele de Avion
Urmatorul pas este achizitonarea biletelor de avion. In momentul de fata, din Romania exista zbor direct catre New York, cu compania HiSky, la preturi de 500-600€ dus/intors. Daca nu tineti neaparat sa zburati direct, exista multe variante avantajoase ca pret, la zborurile cu escala. Eu am zburat cu British Airways si American Airlines si am fost foarte multumita de ambele companii. E important sa va asigurati ca aveti o escala suficient de lunga, incat sa prindeti urmatorul zbor. Am platit pe bilete aproximativ 500€, fara bagaj de cala. Am calatorit cu un rucsac si un troller de cabina. A fost cel mai mic pret pe care l-am gasit la acel moment, avand in vedere ca am ajuns in New York chiar de Thanksgiving.
Cateva sfaturi pentru a gasi cele mai mici preturi la biletele de avion:
- fa-ti o lista cu toate companiile aeriene care zboara fie din Romania, fie din orase europene apropiate (poti lua un zbor low cost pana acolo);
- seteaza-ti alerte de pret pentru rutele de care esti interesat, si vei primi pe mail o notificare, de fiecare data cand pretul scade;
- cauta bilete direct pe siteurile companiilor aeriene;
- fii flexibil in ceea ce priveste perioada de plecare;
5. Alegerea Cazarii
Dupa parerea mea, cazarea s-ar putea sa fie cel mai costisitor lucru al acestei vacante. Exista si optiuni mai ieftine in Queens, Brooklyn, Bronx sau chiar New Jersey, insa cel mai bine este sa va cazati in Manhattan. E adevarat ca aici sunt cele mai scumpe cazari, care, sub nicio forma, nu merita banii pe care ii cer. Este genul de loc in care platesti zona, si mai putin facilitatile. Eu am stat in Upper West Village, si nu, nu a fost ieftin, dar pozitionarea ne-a ajutat foarte mult in optimizarea timpului. Dar, cel mai important, ne-am dorit o zona cat mai sigura, in care sa nu ne fie frica sa ne intoarcem noaptea la hotel. Pe acest considerent, va recomand sa evitati periferiile si sa va informati foarte bine despre zona in care va alegeti hotelul. Si, neaparat, sa aveti o gura de metrou in apropiere.
6. Transportul in comun
Dupa ce ati ales cazarea, verificati optiunile de transport in comun din jurul hotelului. In New York, metroul este cel mai rapid mijloc de transport, asa ca, este important sa vedeti ce statie de metrou gasiti in apropiere. Pe mine m-a ajutat foarte mult sa-mi notez cat fac si cu ce ajung de la hotel, in locurile pe care voiam sa le vizitez. In felul asta, mi-am dat seama cam ce pot sa vizitez in fiecare zi, si cum sa le grupez, astfel incat sa eficientizez timpul cat mai bine.
7. Asigurarea de Calatorie
Desi nu este obligatorie, asigurarea de calatorie, mai ales in SUA, este necesara. Eu mi-am facut de fiecare data la Allianz, insa data viitoare ma gandeam sa o incerc pe cea de la Revolut. Am multi prieteni care au ales asigurarea de calatorie de la ei. De asemenea, va recomand sa plecati cu medicamente uzuale la voi, in cazul in care aveti nevoie, pentru ca acolo sunt destul de scumpe.
8. Ce internet folosesti in New York
Eu folosesc eSIM de la Airalo de fiecare data cand calatoresc. Pentru SUA, am platit 16$ pentru 5GB, valabili 30, si mi-au ajuns fara probleme o saptamana intreaga. Gasiti wifi inclusiv pe strada, in zonele centrale, asa ca internetul este ultima problema in acest oras. Alte optiuni populare pentru turisti sunt HolaFly eSIM (de la $29.90 pentru 7 zile de internet nelimitat), T-Mobile Prepaid SIM ( ~$40 pentru 10 GB date), SimCorner (dedicata turistilor, de la ~$30 pentru 6 GB de date valabile 15 zile, o puteti cumpara de aici).
9. Planifica un itinerar si tine-te de el
Cu siguranta cea mai mare provocare va fi sa te hotarasti ce sa vizitezi. Sunt atat de multe de vazut in acest oras magnific, incat timpul e prea putin de fiecare data. Stiu ca e greu sa alegi cand ai atat de multe optiuni, insa trebuie sa faceti anumite compromisuri, atunci cand timpul este limitat. Nu veti apuca sa vedeti tot intr-o singura vizita, asta cu siguranta, dar privind partea plina a paharului, acesta poate fi cel mai bun motiv sa revizitezi orasul.
Pentru mine, planificarea itinerarului a fost cea mai mare provocare. Mi-am dorit sa profit de fiecare moment de care dispun, asa ca mi-am luat suficient timp inainte de plecare, pentru a pune cap la cap planul perfect (pentru vacanta mea).
New York – Itinerar Complet Pentru 7 Zile
Descoperă ce să vizitezi in New York în 7 zile, cu un itinerariu detaliat pentru fiecare zi.
Citeste mai multIata cum am procedat pentru a crea acest itinerar de 7 zile in New York:
- am facut un excel cu toate obiectivele turistice si locurile pe care vreau sa le vizitez;
- am verificat distanta de la fiecare loc pana la cazare, precum si cel mai rapid mijloc de transport pana acolo;
- am grupat obiectivele turistice in functie de zona, iar pe cele care se aflau in apropiere, le-am pus in aceeasi zi;
- am cumparat toate biletele in avans, astfel incat sa gasesc locuri disponibile la orele la care aveam nevoie, in functie de itinerarul stabilit;
- am facut tot posibilul sa respect planul facut, oricat de multe tentatii erau in jur, care m-ar fi facut sa ma abat de la el; nu l-am respectat in proportie de 100%, insa undeva la 80% am urmat itinerarul prestabilit. Acest lucru m-a ajutat extraordinar de mult in organizarea vacantei, pentru ca, in felul acesta, am reusit sa vad tot ce mi-am propus, fara sa fiu in alergatura;
- am mers pe jos foarte mult, pentru ca am vrut sa descopar cat mai mult din acest oras; iar astfel, am vazut si mai multe decat stabilisem initial;
- am facut o lista de restaurante si foodtrucks pe care voiam sa le incerc, iar la unele dintre restaurante, am facut si rezervari in avans;
10. Cu ce platesti in New York
Eu am platit cu cardul Revolut peste tot. Am avut la mine doar 200$ cash, pe care i-am folosit pentru suveniruri si cadouri. E bine sa aveti bani cash la voi, pentru ca, in aeroport, veti fi intrebati despre acest aspect. E suficient sa le spuneti ca aveti cateva sute de $ cash, si restul pe card. Neaparat luati la voi un extras de cont, in cazul in care va cere dovada banilor.
Concluzii
Desi pare dificil la prima vedere, organizarea unei vacante in New York pe cont propriu este departe de a fi o misiune imposibila. Eu am reusit sa planific totul singura, ce-i drept cu ceva mai multa organizare decat in alte vacante, insa intregul proces n-a facut decat sa-mi creasca entuziasmul inainte de plecare. Va recomand sa va informati atat cat puteti inainte de vacanta, insa fara a exagera. Lasati orasul sa-si fara partea lui, si sa va surprinda asa cum stie el mai bine. Personal, sunt indragostita de New York si sunt extrem de nerabdatoare sa ma intorc!
Daca ți-a fost de folos acest articol, îl poți aprecia folosind butonul de Like de mai jos sau îl poți distribui cu prietenii tai.
Spor la plimbări!🥰