Chiang Mai, Thailanda – Ghid de calatorie complet

Home » Asia » Thailanda » Chiang Mai » Chiang Mai, Thailanda – Ghid de calatorie complet

Chiang Mai este un oras din Nordul Thailandei, foarte popular printre calatori, ce impresioneaza in mod special prin peisajele din mijlocul junglei. Este diferit de experienta thailandeza din Sud, acolo unde atractia principala sunt plajele exotice. Chiang Mai nu-ti dezvaluie doar factorul exotic redat atat de bine de natura fascinanta, ci are grija sa te transpuna intr-un univers total diferit de cel european, printr-o serie de temple extrem de interesante. In ceea ce priveste agitatia si haosul din trafic, este ceva mai linistit decat Bangkok, spre exemplu, insa nu e deloc privat de aglomeratie. Sunt extrem de multi turisti, in special nomazi digitali, pe care ii identifici rapid prin mai toate cafenelele. O multime de oameni care se plimba cu rucsacul in spate si par sa traiasca visul oricarui calator. 

Chiang Mai Thailanda Obiective Turistice
Chiang Mai obiective turistice

1. Cazarea in Chiang Mai

Daca te intrebi unde sa te cazezi in Chiang Mai, trebuie sa stii ca, cea mai populara zona de cazare este Nimman sau Nimmanhaemin Road. Aceasta parte a orasului este printre favoritele nomazilor digitali si a tinerilor in general, si este cunoscuta pentru atmosfera vibranta, viata de noapte, precum si pentru multitudinea de cafenele si restaurante.

Alte zone de luat in calcul atunci cand cauti cazare in Chiang Mai sunt Night Bazaar Area si Old City, zona orasului vechi, unde se afla si cele mai multe temple. 

Chiang Mai obiective turistice

Recomandari cazare in Nimman, Chiang Mai (toate au nota 8+ la momentul cautarii)

cazare Chiang Mai Hotel 4⭐️️

Nimman Mai Design Hotel Chiang Mai - SHA Plus

⭐8.3 din 470+ recenzii⭐️️

Rezerva
cazare Chiang MaiHotel 3⭐️️

NORN Nimman13 Boutique Hotel Chiang Mai

⭐️8.7 din 800+ recenzii⭐️

Rezerva
cazare Chiang Mai Hotel 4⭐️️

Yantarasri Resort

⭐️8.4 din 670+ recenzii⭐️

Rezerva
cazare Chiang Mai Studio️

Cozy A at Nimman Studio Room in Condominium

⭐️9.3 din 45+ recenzii⭐️

Rezerva

Recomandari cazare in Night Bazaar Area, Chiang Mai (toate au nota 8+ la momentul cautarii)

cazare Chiang Mai

Boonnark Bed Night Bazaar

⭐9.5 din 250+ recenzii⭐️️

Rezerva
cazare Chiang MaiHotel 3⭐️️

Nap in chiangmai

⭐️8.8 din 1100+ recenzii⭐️

Rezerva
cazare Chiang Mai Hotel 4⭐️️

Yaang Come Village Hotel - SHA Extra Plus

⭐️8.7 din 800+ recenzii⭐️

Rezerva
cazare Chiang Mai Hotel 3⭐️️

Night Bazaar Inn

⭐️8.1 din 480+ recenzii⭐️

Rezerva

2. Cand sa mergi in Chiang Mai

Tarile din Sud si Sud-Estul Asiei, printre care si Thailanda, au un climat tropical. Asta inseamna ca in aceste tari nu intalnim cele 4 anotimpuri cu care suntem obisnuiti, ci avem cele doua sezoane: uscat si ploios. Evident, cel mai indicat este sa vizitezi Thailanda in sezonul uscat, atunci cand vremea este, teoretic, ferita de ploi si putin mai racoroasa decat in timpul sezonului uscat. Eu am vizitat Thailanda la final de septembrie, in timpul sezonului ploios, asa ca va pot da mai multe detalii despre ce presupune de fapt.

Sezonul uscat incepe in noiembrie, si dureaza pana in aprilie, iar sezonul ploios dureaza din mai pana in octombrie. De mentionat ar fi ca septembrie si octombrie sunt cele mai putin ploioase luni, ele marcand sfarsitul sezonului musonic in Thailanda. 

Thailanda in sezonul ploios

Asa cum va spuneam, am vizitat Thailanda la final de septembrie – inceput de noiembrie. Putin contra-intuitiv, insa trebuie sa stiti ca sezonul ploios este caracterizat prin temperaturi mai ridicate decat in sezonul uscat, resimtite mult mai intes din cauza umiditatii ridicate. In ceea ce priveste ploile, acestea sunt, de cele mai multe ori, dupa-amiaza, si dureaza cateva minute. Din cele doua saptamani cat am stat acolo, cred ca o singura zi a fost o ploaie care a durat ceva mai mult, insa nimic de speriat. Partea proasta este ca am prins ploaie fix in ziua in care am vizitat Parcul National Doi Ithanon, si n-am reusit sa-l vedem atat de frumos cum s-ar fi vazut intr-o zi insorita. 

In plus, chiar daca ploua, caldura nu pleaca nicaieri. Un avantaj al sezonului ploios sunt, bineinteles, preturile mai mici decat in sezonul uscat. Asadar, daca va ganditi la o vacanta in Thailanda in sezonul ploios, sfatul meu este sa profitati de ocazie si sa mergeti. Insa luati in calcul lunile septembrie-octombrie.

Chiang Mai Thailand

3. Cum ajungi in Chiang Mai

In Chiang Mai puteti ajunge cu avionul din Bangkok, iar zborul dureaza in jur de 1h. Thai Airways, AirAsia si Bangkok Airways opereaza astfel de zboruri, la preturi decente, mai ales daca rezervati din timp. Noi am avut zbor spre Chiang Mai la scurt timp dupa ce am aterizat in Bangkok, si a fost destul de obositor drumul, pentru ca au fost in total 3 zboruri: Bucuresti-Doha, Doha-Bangkok, Bangkok-Chiang Mai.

Chiang Mai Thailanda Obiective Turistice

4. Transportul in Chiang Mai

Exista mai multe mijloace de transport in Chiang Mai, iar mai jos le-am mentionat pe cele mai populare dintre ele.

Mijloace de transport in Chiang Mai

  • Tuk-tukul si Songthaews (un fel de mini-microbuze, cele mai multe de culoare rosu-visiniu) – cele mai populare mijloace de transport local. Pe ambele le gasesti pe strada, de obicei in zone turistice sau in zone aglomerate, iar pretul este, de cele mai multe ori, negociabil, in functie de distanta. Atat pentru tuk-tuk, cat si pentru songthaews trebuie sa ai bani cash. 
  • Grab – un fel de Uber, Grab este cea mai populara aplicatie de taxi din Chiang Mai (si din Sudul Asiei in general). Poti plati atat cash, cat si cu cardul in aplicatie.
  • Scooter – nu cred ca exista oras din Asia de Sud unde strazile sa nu fie inundate de scootere. Asadar, daca nu te sperie traficul absolut haotic, si vrei sa te bucuri de libertate deplina in ceea ce priveste transportul, inchirierea unui scooter este o varianta excelenta. 

Poti sa inchiriezi masina in Chiang Mai?

Da, bineinteles. Insa iti recomand sa nu o faci. Pe langa faptul ca se conduce pe stanga, deci toate masinile au volanul pe partea dreapta, traficul este definitia haosului. Poti sa inchiriezi masina doar in zilele in care vrei sa iesi din oras, pentru a vizita obiective turistice mai indepartate. 

Poti conduce cu permis romanesc in Thailanda?

In teorie, ai nevoie de un permis de conducere international pentru a fi in deplina “legalitate”. In practica, poti inchiria fara probleme cu permisul romanesc. E drept ca daca te opreste politia, s-ar putea sa negociezi putin cu ei ca sa te lase in pace. Insa nu va stresati prea tare cu asta. Thailandezii sunt unii dintre cei mai amabili oameni cu care am avut sansa sa interactionez vreodata, si pretuiesc cu adevarat turistii care le calca pragul. 

Chiang Mai Thailand

5. Cate zile sa stai in Chiang Mai

Nordul Thailandei este superb, si va recomand sa stati cat de mult va permite timpul. Multi recomanda doua saptamani, insa puteti vizita suficient de multe in 5-6 zile.

Chiang Mai Thailanda Obiective Turistice

6. Obiective turistice in Chiang Mai

Pe langa obiectivele turistice la care trebuie neaprat sa ajungeti, principala atractie in Chiang Mai, dupa parerea mea, este natura. Inchiriati una-doua zile un scooter sau o masina, si plimbati-va spre zona de munte din Chiang Mai, si vezi avea parte de unele dintre cele mai frumoase peisaje din Thailanda.

Templul Wat Phra That Doi Suthep

doi suthep chiang mai obiective turistice
doi suthep chiang mai obiective turistice

Doi Inthanon National Park

Doi Inthanon National Park Obiective Turistice Chiang Mai
Chiang Mai Obiective turistice
Doi Inthanon National Park Obiective Turistice Chiang Mai

Templul Wat Chedi Luang

Wat Chedi Luang Chiang Mai Obiective Turistice

Templul Wat Phra Singh

wat phra singh chiang mai obiective turistice

Old City (Orasul Vechi)

Chiang Mai Temple

Chiang Mai Night Market

Chiang Mai Street Food

Chiang Mai Night Safari

Chiang Mai Night Safari

Elephant Nature Park

Elephants Thailanda

7. Mancarea in Chiang Mai

Nordul Thailandei este renumit pentru bucataria sa, care difera de cea din alte zone ale tarii. Din pacate, mancarea asiatica nu este deloc pe gustul meu, asa ca nu as stii sa va descriu prea bine ce presupune fiecare preparat traditional, insa va pot confirma cu incredere ca toti cei din grup recomanda mancarea din Chiang Mai, cu 5 din 5 stelute!

Am mancat la foarte multe restaurante in cele doua saptamani petrecute in Thaildanda, iar preferatul meu a fost Khaomao-Khaofang. Este un restaurant cu un decor superb. Totul porneste de la ideea de jungla, si arata senzational. Iar mancarea este, de asemenea, foarte buna, la preturi ceva mai ridicate decat in restaurantele locale obisnuite, insa accesibile.

In general, preturile la mancare sunt foarte, foarte bune. Incredibil de mici fata de Europa. Si nu, nu se merge pe principiul cu cat mai bine arata restaurantul, cu atat mai buna este mancarea. Deloc! La o simpla cautare pe Google veti vedea ca restaurantele cu stele Michelin din Chiang Mai, si in general din Asia, sunt restaurante stil street food, departe de conceptul de restaurant de lux. Asa ca, sa nu va speriati de cum arata restaurantul (recunosc, eu am cazut in capcana asta la inceput), si incercati cu incredere mancarea lor. Bineinteles, cautati recenzii despre restaurant inainte de a merge, ca sa va faceti o idee.

Cele mai populare feluri de mancare din Chiang Mai 

  • Khao Soi – este un fel de supa facuta din curry si sos de cocos, cu multi taitei de ou si carne de pui sau vita, si se serveste impreuna cu taitei crocanti, ceapa rosie si ardei iute optional.
  • Nam Prik Ong – un amestec de chili, carne de porc, rosii, usturoi si creveti. 
  • Kaeng Khanun – curry facut din jackfruit verde si carne de porc
  • Sticky Rice cu Mango – un desert popular in Thailanda, facut din orez, mango si lapte de cocos.
Chiang Mai Food
Chiang Mai Food

8. Informatii Utile

Legat de viza, in 2022, atunci cand am mers eu in Thailanda, aveam nevoie de viza, pe care am obtinut-o destul de usor, urmand pasii indicati aici. Inteleg ca din 2024 au aparut modificari, asa ca va recomand sa va cititi toate conditiile pe pagina MAE.

In ceea ce priveste banii, am avut la mine dolari, pe care i-am schimbat la o banca din Chiang Mai. Va recomand sa aveti bani cash la voi, pentru ca sunt locuri unde nu se poate plati cu cardul.

Legat de internet, am cumparat o cartela locala din Chiang Mai, si am folosit-o pentru doua saptamani. In orice caz, gasiti wifi peste tot, fiind un oras preferat de nomazii digitali si din acest punct de vedere.

Alte lucruri care mi-au fost utile sunt pelerina de ploaie, pe care va sfatuiesc sa o aveti la voi indiferent de sezonul in care mergeti (vremea este foarte imprevizibila acolo), si neaparat un spray de tantari.

8. Concluzii

Nu exista nimic care sa-mi fi displacut in Chiang Mai si va recomand sa-l puneti pe lista, daca nu ati facut-o deja. Nu stiu sa va spun daca este sau nu mai frumos decat in Sudul Thailandei, pentru ca inca nu am ajuns acolo, insa pot sa va spun ca este unul dintre locurile in care am vazut natura in cea mai spectaculoasa forma a ei. Am vizitat locuri absolut superbe, in care m-as reintoarce oricand. 

Daca ți-a fost de folos acest articol, îl poți aprecia folosind butonul de Like de mai jos, sau îl poți distribui cu prietenii tai. 

Spor la plimbări!🥰

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *