Viza SUA – Cum obții viza pentru America

Home » Blog » Viza SUA – Cum obții viza pentru America

Obținerea vizei pentru SUA a fost un proces despre care m-am documentat destul de mult înainte, am citit cam tot ce am găsit pe internet legat de acest subiect, și am căutat răspunsuri la multe întrebări pe care le aveam. Cum nu am niciun prieten apropiat care sa fi obținut aceasta viza, n-am prea avut cui sa pun întrebări, așa ca, a trebuit sa încep cu informația de la zero. Desi mi se părea totul foarte complex și dificil de parcurs, realitatea este ca, tot ceea ce a trebuit sa fac, a fost sa mă asigur ca am înțeles pașii, după care totul a fost foarte ușor. Astfel ca, m-am hotărât sa scriu un articol despre asta, în care sa ofer detalii despre experiența mea de obținere a vizei pentru Statele Unite dar și alte lucruri pe care trebuie sa le știți.

1. Câte tipuri de viza exista?

Vizele pentru America sunt notate cu litere din alfabet și numere. O simpla cautare pe Google ne spune ca exista 185 de tipuri de viza, încă o dovada a faptului ca e ușor sa te pierzi în volumul de informații. Cu toate astea, exista doar câteva tipuri care sunt cele mai comune și pe care trebuie sa le cunosti:
  • B1/B2 Viza de turist sau Viza de afaceri
    • B2 – Aceasta este o viza temporara, de care ai nevoie dacă vrei sa călătorești în SUA în scop turistic sau pentru a vizita persoane dragi de acolo. Tot acest tip de viza se adresează și persoanelor care au nevoie de tratament medical în SUA. 
    • B1 – Acest tip de viza se adresează persoanelor care călătoresc în SUA în scop de afaceri.

Motivul pentru care le-am încadrat în aceeasi categorie B1/B2 este acela ca ambele tipuri de viza sunt considerate a fi de fapt o singura viza, iar ele sunt eliberate împreună. Este important de știut ca, desi se cheamă viza de afaceri, aceasta nu-ți permite sa lucrezi în timpul șederii tale în State, ci doar iti facilitează accesul pentru întâlniri de afaceri sau activități similare.

  • H1-B – Viza de munca

 Sunt foarte multe categorii de viza care sunt destinate persoanelor ce doresc sa lucreze în SUA. Exista viza pentru munca sezoniera (diferită de viza de munca profesionala) , viza pentru transfer intra-companie, viza pentru formare profesionala, viza pentru artiști și câteva alte tipuri de viza mai putin folosite. Insa, cele mai multe persoane interesate de viza de munca, aplica pentru viza H1-B. Acest tip de viza este destinat persoanelor cu studii superioare, care vin în SUA cu scopul de a se angaja la un loc de munca deja stabilit. Este valabilă timp de 3 ani, și poate fi prelungita pentru încă 3 ani, iar angajatorul joaca un rol foarte important în obținerea ei, deoarce este responsabil cu depunerea actelor la Departamentul Muncii, în vederea angajării tale.

  • F1 – Viza de Student

Aceasta viza este adresată studenților care doresc sa studieze în SUA. Viza de student este valabilă pe tot parcursul anilor de studiu, și poate fi prelungita dacă studentul alege sa continue studiile în SUA sau dacă se angajează într-un program de munca după absolvire. Înainte de a obține viza, studentul trebuie sa fie înscris și acceptat într-un program de studii.

  • J1 – Viza Work and Travel

Acest tip de viza este adresat studenților care doresc sa muncească pe timpul vacantei de vara în SUA, în cadrul programului Work and Travel, și le oferă dreptul de a munci acolo timp de 3 luni și jumatate, la care se mai adaugă 1 luna de plimbare.

Dacă vizele de mai sus nu ți se potrivesc sau dacă nu știi ce viza iti trebuie, pe acest site al ambasadei – Viza Wizard – poți afla foarte ușor aceasta informație. Tot ce trebuie sa faci, este sa selectezi țară de proveniență (eg. România) și scopul călătoriei (eg. turism), iar apoi vei primi informația pe care o cauți referitoare la tipul de viza pentru care trebuie sa aplici.

Viza SUA

2. Cat poti sta in SUA cu viza de turist 

Cu viza de turist poți sta în SUA maximum 6 luni, însă nu tu decizi asta, ci ofițerul vamal la intrare în America. Așadar, acesta va decide dacă perioada de ședere va fi, de exemplu, de o luna sau de 6 luni.

3. Cât timp este valabilă viza de turist

De obicei, viza se obține pe 10 ani, însă nu este o regula bătută în cuie. Ofițerul de la Ambasada unde vei da interviul, decide pe ce perioada iti acorda viza, însă nu mai mult de 10 ani.

4. Ce este formularul DS-160 și de ce ai nevoie de el

Formularul DS-160 este un formular prin care soliciți acordarea vizei, pe care  îl completezi online. El reprezintă primul pas în obținerea vizei.

 În acest formular ți se solicita informații personale, pe care trebuie sa le completezi cu atenție, și foarte important, nu trebuie sa completezi nimic eronat. Mai precis, adevarul și numai adevarul. Menționez acest lucru, pentru ca modul în care oferi informația în acest formular cântărește foarte mult în verdictul final. Ți se vor cere informații de genul nume, prenume, ocupație, date despre călătoria pe care vrei s-o faci în SUA, și o mulțime de alte detalii. 

Desi în formular ți se cer date despre călătorie, Ambasada NU recomanda sa ai călătoria deja planificata, adică bilete de avion cumparate și cazare plătită,  înainte de a primi viza. Deci, la întrebările de genul cât timp vei sta în SUA sau unde vei locui în SUA, pune perioada pe care ai petrece-o acolo în cazul în care obții viza, si hotelul unde ți-ai dori sa te cazezi. Acest lucru e important de avut în vedere, pentru ca formularul, indiferent de cum îl completezi și ce scrii în el, nu iti garantează ca vei primi viza. 

Este un formular destul de lung, și iti va lua cam 40 de min – 1 ora sa îl completezi. De asemenea, asigură-te ca, după fiecare pagina completată, salvezi formularul ca draft. Eu nu am știut asta și, pentru ca stăteam mai mult timp pe anumite pagini, formularul se reseta și o luam mereu de la zero.

După ce termini de completat, ți se va genera un cod de bare. Acea pagina care conține codul de bare trebuie sa o printezi și sa o ai la tine în ziua interviului.

Formularul DS-160 îl găsești AICI. Site-ul este în limba engleză, și inclusiv formularul va trebui completat în engleză, însă ai posibilitatea de a vedea traducerea în română pentru fiecare element din pagina. 

Vei avea nevoie și de o fotografie recenta, care trebuie sa urmeze anumite criterii. Aici găsești indicații despre cum trebuie sa arate fotografia. Ți se pune la dispoziție inclusiv un tool cu ajutorul căruia sa verifici dacă fotografia pe care vrei sa o încarci este sau nu potrivită. 

Viza SUA

5. Pașii pentru obținerea vizei 

Toți pașii pe care ii parcurgi, au ca scop final programarea ta la interviu. De aceea e foarte important sa te asiguri ca ii urmezi cu atenție și citești foarte bine ce ai de făcut. Însă te asigur ca nu e nimic dificil sau ce nu poți face de unul singur.

  1.  Completezi formularul DS-160
  2. Platesti taxa de viza – la acest moment, taxa este 185USD. La momentul la care eu am aplicat (aprilie 2023), taxa era 160USD, însă la foarte putin timp după, a mai crescut. Taxa trebuie sa o plătești în RON la cursul din ziua respectiva, și poate fi plătită la o sucursala Banca Transilvania sau prin aplicația mobila doar a Băncii Transilvania. Aici găsești informații despre cum poți plăti taxa. În secțiunea “Instrucţiuni pentru efectuarea plăţii” găsești toți pașii pe care trebuie sa ii urmezi, iar mai jos, la “Opţiuni de plată” ți se menționează metodele de plata disponibile.
  3. Iti faci programarea pentru interiviu – timpul de așteptare este foarte mare în general, însă poți reverifica programul și, în cazul în care se eliberează un loc mai devreme,  te reprogramezi. Atunci când faci programarea, ai nevoie de codul de bare de pe pagina de confirmare a formularului DS-160, de numărul chitanței care dovedește ca ai plătit taxa, și de numărul pașaportului. Dacă plătești numerar la Banca, o sa ai nevoie de numărul chitanței, însă, dacă plătești prin internet banking, numărul chitanței este de fapt codul UID de pe avizul de plata. 
  4. Mergi la interviu la data programării 

6. Ce acte trebuie sa ai la tine la interviu

La interviu, ai nevoie de:

  • foaia de confirmare a formularului DS-160
  • foaia de confirmare a programării la interviu
  • pasaport 

Optional, poti aduce cu tine și adeverință de la angajator, extras de cont, documente care sa ateste ca deții o locuință în România sau dovada ca ai o reședință aici. Eu am avut la mine și ceva documente optionale, însă nu mi le-a cerut nimeni, și nici persoanele din fata mea n-au prezentat nimic în plus. Cred ca astfel de documente sunt necesare dacă ți-a fost refuzata viza înainte, și trebuie sa dovedești într-un fel ca situația ta economica sau personală s-a modificat. Practic, ceea ce ii interesează pe ei ca să-ți acorde viza, este ca tu sa ai motive sa te întorci acasă și sa nu ramai ilegal în State.

Viza SUA
Confirmare programare
Viza SUA
Confirmare formular DS-160

7. Cum se desfășoară interviul pentru viza

Interviul are loc la data programata, la Ambasada SUA. De mentionat ar fi ca, nu se respecta ora programării,  ci se formează o coada de oameni afara și intra câte 2-4 persoane odată. Dacă sunteți un grup mai mare sau dacă sunteți cu familia, atunci intrați  în același timp, deoarce veți susține interviul împreună. 

Prima data, treci printr-un control de securitate, unde lași telefonul, geanta, și ce mai ai la tine. Foarte important! Nu iti lua genți mari, ghiozdane, sacoșe, absolut nimic. Trebuie sa ai la tine doar telefonul, portofelul, strictul necesar. Niciun fel de bagaj. Pentru ca nu iti este permis sa intri cu ele și nici nu ai pe acolo pe unde sa le lași dacă nu ești cu mașina. 

După ce treci de securitate,  intri într-o curte care servește drept sala de așteptare, pana ești chemat în clădirea unde susții interviul. După ce se termina așteptarea și ești chemat, te întâmpina niște angajați la intrare, care iti solicita foaia de confirmare a interviului, iar apoi ești invitat sa mergi la ghișeul unde ți se verifica fotografia. În cazul în care nu e buna, poți face poze pe loc, contracost. Dupa aceea, mergi la ghișeul următor, unde ești întrebat scopul călătoriei. 

In cele din urma, te așezi la unul dintre ghișeele unde se susține interviul și aștepți să-ți vina rândul. Ai posibilitatea sa susții interviul atât în engleză, cât și în română. Eu l-am susținut în engleză pentru ca acolo era coada cea mai mică.

8. Cat durează interviul pentru viza

În general, dacă totul este în regula, interviul durează cel mult 2 minute. La mine și la cei care erau înaintea mea la ghișeu, cam atât a durat. Singurul caz unde am văzut ca a durat ceva mai mult, a fost o familie cu 3 membri, care nu știau foarte bine cum sa răspundă la întrebările pe care le primeau. Probabil din cauza emoțiilor. Însă, au primit și ei viza în cele din urma.

9. Ce întrebări poți primi la interviu 

Careva exemple de întrebări pe care le-am primit eu și persoanele din fata mea:
  • De ce doriți sa mergeți în SUA?
  • Pentru ce perioada veți călători?
  • Unde mai exact doriți sa călătoriți?
  • Ce doriți sa vizitați acolo?
  • Care este ocupația dumneavoastră?
  • La cine mergeti in SUA? (dacă ati scris în formular ca vizitați pe cineva)
  • Cine va suporta costul călătoriei? (aceasta întrebare a fost adresată unei fete dinaintea mea, care a spus ca lucrează ca educatoare și merge să-l viziteze pe unchiul ei )
  • Detineti o locuință în România sau locuiti în chirie?

Acestea sunt întrebările pe care eu le-am auzit cât timp am așteptat sa dau interviul, dar și întrebări care mi-au fost adresate mie. Sfatul meu este sa fii relaxat și sa răspunzi corect la orice întrebare ți se pune. Tine cont de faptul ca, persoana care iti ia interviul, are deja informații despre tine, așa ca, n-ai niciun motiv sa dai răspunsuri eronate.

 

10. Cum a fost experiența mea la interviu

Eu am aplicat singura pentru viza și tot singura m-am prezentat la interviu. Nu știu dacă asta e cea mai buna abordare sau nu, însă din punctul meu de vedere, chiar dacă ai prieteni care vor sa aplice odată cu tine, cred ca e mai bine sa aplicați individual, pentru ca istoricul este diferit pentru fiecare. Mai ales dacă prietenul/prietena cu care vrei sa aplici a avut parte de unul sau mai multe refuzuri în trecut. Dacă vorbim despre un grup mai mare sau despre o familie, atunci cu siguranță este indicat un interviu de grup.

Asadar, m-am prezentat la interviu, unde, spre surprinderea mea, chiar am avut emoții. Probabil generate și de oamenii din jur care erau destul de stresați multi dintre ei. Nu mă așteptăm sa am emoții, pentru ca am aplicat fără absolut niciun plan și nicio așteptare. Știind de cazuri în care viza a fost refuzata, și auzind tot felul de povesti despre acest proces, am luat-o mai mult ca pe o provocare personala. Dacă reușesc bine, dacă nu, asta e. Bineînțeles, acum ca am obținut-o, abia aștept sa o pun în folosință.😍

Cum va spuneam, am susținut interviul în limba engleză. Nu-mi amintesc numărul ghiseului, însă va pot spune ca doamna consul a fost extrem de drăguță, foarte calma și foarte plăcută. Erau și una-doua doamne puțin mai agitate pe acolo, la ghiseele în limba română.

Interviul a început cu doamna consul care a făcut o remarca râzând, spunându-mi ca, abia ce m-am întors din vacanta și vreau sa plec din nou. Pentru ca tocmai ce venisem de 2 zile din Spania. M-a întrebat unde vreau sa merg, cât mi-ar plăcea sa stau acolo, ce job am și dacă dețin o locuință proprie. Si asta a fost tot. 

I-am lăsat pașaportul și l-am primit acasă cu viza pe el în 2-3 zile.

11. Sfaturi pentru obținerea vizei 

  • documentati-va cu atenție despre pașii care trebuie urmați
  • completați corect formularul DS-160
  • nu oferiți răspunsuri eronate la interviu
  • nu va cumpărați vacanta dinainte de a va fi acordată viza
  • informați-vă înainte de a susține interviul, despre locul sau locurile pe care vreți sa le vizitați
Daca ți-a fost de folos acest articol, îl poți aprecia folosind butonul de Like de mai jos sau îl poți distribui cu prietenii tai. 
Spor la plimbări!🥰

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *