Cand spui Italia, spui Roma. Si nu doar pentru ca Roma este capitala Italiei, ci pentru ca este, de departe, unul dintre cele mai remarcabile orase, cu o istorie ce a tranzitat pana si cele mai indepartate granite. Asa se explica faptul ca milioane de turisti viziteaza anual acest oras, condusi de curiozitatea de a afla si a intelege prin experiente proprii, sensul citatului celebru: “Toate drumurile duc la Roma”.
Cuprins:
ToggleCu o istorie de peste 2000 de ani, Roma este astazi unul dintre cele mai vizitate orase din toata Europa, iar cei mai multi dintre turisti declara fara sa stea pe ganduri ca s-ar intoarce oricand in capitala Italiei, iar entuziasmul ar fi, de fiecare data, la cote maxime. Asta pentru ca Roma este un oras cu o istorie si o cultura cel putin interesante, motiv pentru care, am pus laolalta 10 curiozitati si lucruri mai putin stiute despre acesta.
1. Roma a fost fondata inaintea Italiei
Italia ca stat national a fost fondat in anul 1861, sub conducerea primului rege pe care l-a avut Regatul Italiei, Victor Emanuel al II-lea. Roma, pe de alta parte, a fost fondată înaintea formării Italiei ca stat unitar. Fondarea Romei este tradițional datată în jurul anului 753 î.Hr, ceea ce inseamna ca Roma a fost fondată cu aproximativ 1.614 ani înaintea formării Italiei moderne.
2. Roma este numita si “Orașul Etern”
Roma este cunoscuta sub multe porecle, insa “Orasul etern” sau “La Città Eternaeste” este cea mai populara, si se datoreaza istoriei antice și a influenței culturale durabile si remarcabile ale orasului. A fost un centru major al civilizației occidentale timp de mai bine de două milenii, iar impactul său asupra artei, arhitecturii, legii și guvernării este unul dintre cele mai mari din Europa.
3. Fontana di Trevi produce aproximativ 3000€ pe zi
4. Roma a devenit capitala Italiei în 1870
Prima capitala a Regatului Italiei a fost Torino, din 1861 pana in 1865 cand capitala a fost mutata la Florenta. In cele din urma, cativa ani mai tarziu, Roma primeste titlul de capitala Italiei. Acest lucru s-a intamplat in 1871, iar Roma a ramas capitala Italiei de atunci pana in prezent.
5. Roma Antica avea 1 milion de locuitori
Estimările privind populația Romei Antice nu sunt tocmai exacte. Cu toate astea, în secolul al II-lea î.Hr. și începutul secolului al II-lea d.Hr., perioada considerata apogeul orasului, se estimează că Roma avea o populație de aproximativ 1 milion de locuitori. Aceasta a fost una dintre cele mai mari și mai populate orașe ale lumii antice.
6. Cele 7 coline ale Romei
Roma este pozitionata geografic pe sapte dealuri, asociate astazi cu cele sapte coline care au jucat un rol semnificativ in dezvoltarea orasului, si, mai ales, a identitatii sale istorice.
7. Roma gazduieste statul Vatican
Probabil unul dintre cele mai interesante lucruri despre Roma, este acela ca statul Vatican este gazduit in intregime de capitala Italiei. Vaticanul este situat pe malul vestic al raului Tibru, si este cel mai mic stat independent din lume, pe care il poti vizita cu usurinta in timpul unei vacante in Roma.
8. Roma este considerata locul de nastere al civilizatiei occidentale
Acest lucru se datoreaza faptului ca Republica Romană, urmată de Imperiul Roman, au avut un rol esențial în conturarea structurilor politice, a sistemelor juridice și a normelor culturale care au influențat într-o foarte mare măsură intreaga lume occidentală.
9. Roma este orasul cu cele mai multe biserici din lume
Exista peste 900 de biserici in Roma, mai multe decat in orice alt oras din lume, ceea ce se datoreaza, in mare parte, religiei Catolice, care este mai prezenta aici decat oriunde altundeva.
10. Roma este orasul fantanilor
Asocierea Romei cu unele dintre cele mai frumoase fantani din lume nu mai e un mister pentru nimeni. Exista peste 2000 de fantani in Roma, de toate dimensiunile, iar cea mai faimoasa dintre ele este Fontana di Trevi.
11. Colosseumul Roman
Colosseumul a fost unul dintre cele mai de pret daruri oferite poporului Romei Antice, un amfiteatru ce putea găzdui până la 80.000 de spectatori. A fost folosit în principal pentru lupte de gladiatori și spectacole publice, prin care erau demonstrate măreția și divertismentul Romei.
12. Romanii sunt prima civilizatie care au folosit betonul
Imperiul Roman a fost un punct de intalnire pentru filosofi, scriitori, arhitecti si artisti celebri, care imparteau o pasiune comuna pentru arhitectura. Datorita acestui lucru, se crede ca in Roma a fost folosit pentru prima data betonul ca materie prima pentru constructiile uimitoare ce au luat nastere in acea perioada. Unul dintre cele mai elocvente exemple este insusi Panteonul, unul important obiectiv turistic din Roma.
13. Mascota Romei este o lupoaica
Lupoaica reprezintă o figură mitologică celebră în istoria orasului, care, conform legendei, a avut grija de cei doi frati gemeni, Romulus si Remus, cei despre care se spune ca au fondat Roma. Lupoaica a fost numita “Lupa Capitolina”, iar imaginea ei a fost transpusa printr-o statuie, care intruchipeaza lupoaica in timp ce ii hraneste pe cei doi copii.
14. In Roma a fost construit primul mall din lume
Imparatul roman Traian a construit in Roma Antica primul mall din lume cunoscut sub numele de “Piata lui Traian” sau “Mercato di Traian”, unde se gaseau peste 150 de incaperi in care se vindeau diverse produse.
15. In Roma se afla cea mai mare universitate din Europa
Cea mai mare universitate din Europa se numeste “La Sapienza”, si se afla in Roma.
Pingback:City Break Roma - Cazare, Transport, Obiective Turistice - Hide Et Seek
Pingback:City Break Roma - Cazare, Transport, Obiective Turistice - Hide Et Seek
Pingback:Obiective turistice Roma - 10 atractii de neratat - Hide Et Seek